Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
No slēpēm līdz DendroLight
Publicēts 18. janvārī, 2012.
Līdz 18.janvārim Liepājā tirdzniecības centrā „Ostmala” un no 19. līdz 25. janvārim Kuldīgā tirdzniecības centrā „Kuldīga” ir iespēja apskatīt Kurzemes rūpnieciskā dizaina ceļojošo izstādi „Elementi”. Izstādes apmeklētāju balsojumā starp līderiem izvirzījies arī DendroLight produkts.

DendroLight – piemērots ikvienam, kuru iedvesmo koks, neordināri izstrādājumi dizainā, arhitektūrā un mēbeļu ražošanā un ekoloģisks dzīvesveids. Tas ir tehnoloģiska ražošanas procesa rezultātā iegūts masīvkoka šūnmateriāls, kas ir veidots, salīmējot kopā egles, priedes vai apses profilus perpendikulāri vairākos slāņos.

„Jauno materiālu ir izgudrojis austriešu profesors Johans Bergers. Tas ir unikāls ar to, ka ir ļoti izturīgs un tikpat ekoloģisks kā dabiskais koks, taču gandrīz divas reizes vieglāks. Kokā iestrādātais gaisa slānis labi aiztur siltumu. Šo materiālu iespējams pielietot gan celtniecībā, gan mēbeļu ražošanā, tā rezultātā iegūstot vieglas, ērti pārvietojamas un, pats galvenais, ļoti izturīgas mēbeles. Johans Bergers savulaik strādāja kompānijā Fischer, kas ir viens no lielākajiem slēpju ražošanas uzņēmumiem pasaulē. 2004. gadā radās jauns perpendikulārs līmēšanas veids, ar kura palīdzību tiek ražots šūnveida kokmateriāls nelielā mērogā slēpju izgatavošanai. Pēc Bergera kunga kolēģa sievas sūdzībām par smago virtuves dēli, kas ikdienā bieži ir jāpārvieto, abiem „Fischer” firmas darbiniekiem radās ideja izgatavot virtuves dēli no jaunā slēpju materiāla. Kolēģa sieva tika pie jauna virtuves dēļa, bet Bergera kungam radās ideja par materiāla tālāku attīstīšanu un slēpju koncepta pārnešana uz vieglo būvniecības plati.” – stāsta SIA „Dendrolight Latvija” valdes priekšsēdētājs Jānis Vašuks.

SIA „Dendrolight Latvija” reklāmas un sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Biteniece norāda, „Uzņēmums ir iegādājies patenta lietošanas tiesības no materiāla autora Johana Bergera, kļūstot par pirmo un vienīgo šūnmateriāla ražošanas uzņēmumu pasaulē. Produkts apvieno vairāk kā 30 gadu pieredzi kokrūpniecībā, inovatīvu pieeju kokrūpniecības iekārtās un kvalitātes standartus. Materiāla struktūras un tehnisko īpašību dēļ, tam ir plašs pielietojuma klāsts: mēbeļu ražošanā, būvniecībā, vieglo plašu un konstrukciju ražošanā, mājbūvē, dizainā, u.c. Sadarbībā ar mūsu klientiem un sadarbības partneriem ikdienas atklājam jaunus pielietojuma veidus, kā rezultātā, mēs apvienojam ražošanas un dizaina iespējas jaunā, augstākā līmenī.”

Izstādes „Elementi” apmeklētāji tiek aicināti aplūkot DendroLight un citu Kurzemes ražotāju produktus, kā arī līdz 25.janvārim nobalsot par veiksmīgāko dizainu tirdzniecības centrā vai interneta vietnē www.kurzemesdizains.lv. Ceļojošās izstādes mērķis ir veicināt Kurzemes ražotāju atpazīstamību Latvijas tirgū, izcelt dizaina nozīmi un mākslinieku lomu tehnoloģiju attīstībā un parādīt jaunāko, kas radīts reģionā.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: